Världens högsta berg ligger i Himalaya. Mest känt är Mount Everest på 8848 meter över havet som också är högst. Att klättra till toppen av Everest är inte lika bergsvårt som många andra toppar i Himalaya. Den vanliga rutten till toppen är inte alltför brant utan den stora utmaningen ligger istället i den extrema höjden och snabba väderomställningar. Uppe i den så kallade “dödszonen” är syrehalten mycket låg och kroppen kan inte återhämta sig. För att ta sig till toppen måste man vänja sig vid den höga höjden och klättra i en lucka där vädret är någorlunda stabilt på Everest.

K2 är tvåa och ett betydligt farligare berg än Everest av flera anledningar. Berget är 8611 meter högt och dess sidor är branta likt en pyramid. Dessutom är vädret oförutsägbart och lavinfaran är större än vid Everest. K2 anses av många vara det svåraste och mest svårbestigna berget av världens högsta toppar.

Skidåkning utför världens högsta berg är en enorm utmaning

Att åka skidor nerför världens högsta berg ökar svårighetsgraden ytterligare och är något endast en extremskidåkare och riktig våghals ens skulle komma på tanken att försöka. En som gjorde ett försök att åka nerför världens tre högsta berg var den svenska extremskidåkaren Fredrik Ericsson.

Innan han inledde satsningen hade han redan åkt nerför tre av världens 14 berg över 8000 meter. Han berättar att det är extremt ansträngande. I början av åkningen nedför är det ibland nödvändigt att stanna efter några svängar för att vila. Ericsson säger att fyra-fem svängar är ungefär att jämföra med att åka en hel kilometer nedför i Alperna när det gäller hur trött man blir i kroppen. Tyvärr dödsstörtade Fredrik Ericsson på väg upp till toppen av K2 under 2010. Han dog när han försökte göra sin dröm att åka nedför de tre allra högsta bergen till verklighet. Människor söker helt enkelt spänningen i tillvaron på olika sätt, vissa genom att bestiga berg, andra genom spel, något man kan ta del av på ils.se.