Nästan alla svenskar känner till Ingemar Stenmark. Det var en fantastisk skidåkareskidåkare utför i slalom och storslalom. Han anses vara en av de bästa skidåkarna genom alla tider. Under 70-talet och 80-talet tog Stenmark otroliga 86 segrar i världscupen. Ett av de mest svårslagna rekorden är att Stenmark vann 15 gånger på raken i storslalom. När Ingemar Stenmark var som bäst var han i princip oslagbar. Det gick så långt att de började göra förändringar i den alpina världscupen för att bryta dominansen.

Andra kända skidåkare

En skidåkare med ett fantastiskt smeknamn är Alberto Tomba, känd som Tomba “La Bomba”. Jämfört med Stenmark var han en utåtriktad storstjärna och något av en playboy. Ofta bjöd han på kaxiga uttalanden och hans brist på ödmjukhet gjorde att han var både älskad och hatad. Tomba vann 50 gånger i slalom och storslalom och tog tre guld i OS.

Hermann Maier eller “The Herminator” är den alpina stornationen Österrikes mest framgångsrika alpina skidåkare. Hade en stenhård åkstil, vilket ibland ledde till spektakulära krascher. De som såg OS i Nagano 1998 kommer säkert ihåg en av hans spektakulära vurpor. Totalt tog han 53 världscupsegrar.

Sylvain Saudan var en pionjär skidåkare inom extremskidåkningens. Åkte bland annat i branta backar 60 graders lutning redan under 60-talet i Chamonix. Var också den första att åka skidor utför ett berg på över 8000 meter i Himalaya. Det skedde 1982 på 8068 meter höga Hidden Peak, även kallat Gasherbrum I.

Idag är det flera spännande skidåkare inom alpin skidåkning och inom extremskidåkning som är värda att följa. För Sverige är det främst Frida Hansdotter som konstant levererar toppresultat i den alpina världscupen. Slalom och storslalom har blivit extremt tekniska grenar med små marginaler mellan fiasko och succé. Ändå placerar sig Hansdotter nästan alltid högt upp. Att hitta sådana säkra kort är bra för den som sysslar med sportsbetting. För högre odds kan det vara värt att satsa på en skräll. Trots allt händer det att förhållanden ändra som gynnar åkare som går ut tidigt i andra åket. Med rätt fingertoppskänsla går det att vinna mycket pengar.