Att ta en topptur är en av de stora trenderna inom skidåkning. Det kombinerar spänningen och adrenalinkicken i utförsåkning med stillheten och njutningen i fjällvandring. För att kunna gå en topptur krävs goda färdigheter i skidåkning. Ibland krävs också en del kunskaper i navigation, men det är vanligt att använda sig av en kunnig guide för att en topptur ska gå smidigt till, inte minst om man är i en grupp och jagar efter en skidåkningsupplevelse i en storslagen miljö. När toppturman byggt upp erfarenhet och rätt kunskaper är det lättare att gå toppturer på egen hand. En annan anledning till försiktighet är att det finns några säkerhetsaspekter. Det kan förekomma lavinfara och det är viktigt med lavinkunskap för toppturer i bland annat Alperna. Mycket handlar om att göra rätt vägval och känna till de faktorer som ökar lavinfaran. Rätt kunskaper är också betydelsefullt för de skidåkare som vill hitta den allra bästa snön.

Vad krävs för att gå en topptur?

Det går inte att gå en topptur som total nybörjare, utan det ställer vissa krav på förkunskaper. Du måste kunna åka skidor och helst hantera svarta pister. Däremot brukar det inte krävas någon större erfarenhet av offpiståkning, även om det underlättar med erfarenhet av den typen av skidåkning. Toppturer kan vara ganska fysiskt krävande beroende på området. Bland annat har man betydligt mer utrustning än som normalt förknippas med skidåkning.

Eftersom man är ute under lång tid krävs varma kläder och en rymlig ryggsäck. Skidor, stavar och pjäxor är annorlunda vad du normalt åker med i pisten. Den är lite lättare och bredare än vanliga slalomskidor och brukar kallas topptursskidor eller randonnéeskidor efter det franska ordet för skidtur i alpin terräng. För säkerhets skull bör man också alltid ha med en transciever, lavinsond och spade. Alla i sällskapet ska ha varsitt set. En del av utrustningen för en riktig topptur kan vara ganska dyr. Därför är det smart att hyra utrustningen, men se till att prova den innan ni ger er av.